Facebook kapcsolat

Támogatók

LinkBank

Fórum

Nincsenek témák!

Látogató számláló

0
0
0
1
8
4
6
Blog
2017.10.31 07:35

Hogyan szerethetjük gyermekünket mégjobban?

Hogyan szerethetjük gyermekünket mégjobban?

Több beszélgetésem is volt a közelmúltban, ahol azon állításom után, hogy annyira tudod szeretni gyermekeidet, amennyire saját magadat szereted, megkaptam, hogy ez nem így van! Nem igazán sikerült kifejeznem akkor még magam, de most összeszedetten leírom… Az tény, hogy amennyire szereted magad, annyira tudod csak kimutatni szereteted mások iránt! Lehet hogy úgy érzed, mindennél jobban szereted a gyermekedet, de biztos vagy benne, hogy Ő is így érzi?Ha tele vagy negatív érzelmekkel, amik ha nem is állandóan, de sokszor foglalkoztatnak napközben. Ilyen például, hogy „megint nem ad nekem igazat a párom”, „mi a baj velem?”, „nem értem, miért nem vesz ember számba senki”, „megint jött egy nem várt csekk”, „miből fizetem ezt ki?”, „nem bírom”, „még mindig fáradt vagyok”, „nem tudom ki pihenni magam”, „elegem van”, stb…akkor nagyon valószínű, hogy nem értékeled magad eléggé. .. Sokunknak vannak saját negatív gondolatai, amitől biztosan nem érezzük jól magunkat és amikor ezeken rágódunk, a környezetünkre is kihat az érzelmi állapotunk.

Ebben az állapotban, ha a gyermeked véletlenül eltör egy poharat vagy éppen ő mást szeretne csinálni, mint amit Te szeretnél, hogy tegyen, hogyan viselkedsz vele? Légy őszinte magaddal kérlek! Én ilyenkor sajnos a harmadik kérés után, leüvöltöttem a fejét: „miért vagy ilyen szófogadatlan?”, „megint rossz vagy!”, „Hányszor mondjam még el...?”. Ha még mindig nem azt csinálta, amit én akartam, elkezdtem fenyegetőzni („Háromig számolok...”), stb… most már tudom, hogy a legrosszabb dolog ez, amit elkövethettem a gyerkőcöm ellen, akit jobban akarok szeretni magamnál, csak éppen nem tudok! Ez a destruktív kritika rombolja le gyermekünk önérzetét, önszeretetét, már a kezdetekben! Mert az én érzelmi világom igenis kihat rá! Ha tetszik, ha nem, akkor lesz boldog a gyermeked a közeledben, ha Te is az vagy, addig nem! Hogyan lehetünk boldogak? Először is fogadjuk el a jelenlegi helyzetünket, találjuk meg benne azokat az apró dolgokat, amiknek örülhetünk, ne rágódjunk mindig a múlton, hanem nézzünk optimistán a jövőnkbe. Higgyük el, hogy nekünk is jár a boldogság, és kezdjünk megbarátkozni magunkkal, figyeljünk arra, hogy mindig csak jó dolgokat mondjunk magunkról, kezdjük el szeretni magunkat és egyre jobb lesz... Mert az ember azzá válik, amire a legtöbbet gondol! A gondolatoknak teremtő erejük van!

Gondolj csak bele, ha egy kicsit jobb napod van és valami jó dolog történt veled, és akkor tör el a gyerkőc egy poharat, egyből másként reagálsz: „Nem baj drágám, előfordul az ilyen, de máskor kicsit figyelj oda jobban!” és még talán mosolyogsz is. Mi lenne, ha mindig így tudnád kezelni ezeket a helyzeteket? Én törekszem rá, hogy ez így legyen. Minden nap reggel belenézek a tükörbe és egyre könnyebben mondom ki, hogy „Szeretem magam!”. Ha valami el akarja venni a kedvem, egyből arra gondolok, hogy az érzelmi felelősség csak az enyém, rajtam áll, hogyan reagálok valamire. A nyugalom és a boldogság csakis akkor adatik meg, ha mindig a jót keressük és látjuk meg mindenben, legfőképpen magunkban! Minden, ami az életünket minősíti, belőlünk indul ki!

Ahhoz, hogy egy gyerek úgy érezze, hogy szeretik, három fontos dolog szükséges:

1.     A szülők szeressék saját magukat! Ez nagyon fontos! Egy kicsit gondolj bele, hogy Te hogyan érezted, mennyire szerettek a szüleid gyerekkorodban? És szerinted nem is akartak jobban szeretni? Mindennél jobban szeretni akartak, csak nem tudtak! Miért? Mert ők sem kaptak annyi szeretetet, amikor gyerekek voltak.

2.     A szülők szeressék egymást! Ahhoz hogy gyermeked önbizalommal telve nőjön fel és biztonságban érezze magát, nagyon fontos, hogy szeressétek egymást pároddal. Ha állandóan veszekedtek, a gyerkőc nem érzi magát biztonságban és nagyon gyorsan áldozattá válik. Elkezdi saját magát okolni azért, mert Ti veszekedtek! Ha két szülőnek különválnak az útjai, akkor a gyerekben meg kell erősíteni azt, hogy nem ő a hibás! Nem lehet elégszer mondani Neki abban az esetben, hogy „anya és apa az oka annak, hogy különváltak útjaik, de nem Te!”, „Te erről egyáltalán nem tehetsz!”. Ahhoz hogy újra biztonságban tudja érezni magát, azt kell vele megértetni, hogy erről a helyzetről ő nem tehet.

3.     A szülők szeressék a gyermeket! Ez logikusnak tűnik, de sajnos nem olyan egyértelmű. Ha azt gondolod magadban, hogy nálam jobban senki nem szereti a gyerekét, de napi 10 percnél több időt nem töltesz vele, biztos vagy benne, hogy ezt Ő is így gondolja? A gyermek annál jobban érzi, hogy szereti az anyja vagy az apja, hogy mennyi minőségi időt töltenek el együtt anyával és/vagy apával. Napi 10 perc nem elég!!! A minőségi idő nagyon fontos, mert ha együtt nézünk egy mesét, az nem sokat ér, viszont ha játszunk, főzünk, mondókázunk vagy társasozunk együtt és minden figyelmünket rájuk összpontosítjuk, oltári nagy sikerünk lesz! Ezen a részen nekem is erősítenem kell még, de tudom, hogy ez mennyire fontos, így mindent megteszek, hogy több időt legyek Velük!

A megfelelés törvénye azt állítja - és ez Jézustól való - amilyen belül, olyan kívül. Hogy ez mit jelent? Nagyon egyszerű. Külvilágunk egy tükör, valószínűleg ez a legjobb kifejezés rá, a külvilág egy tükör, ami visszatükrözi mindazt, ami belül, belső világunkban van.

 


(Brian Tracy)Cikkem forrása legfőképpen Brian Tracy - Főnix szemináriumának 7. szekciója (Fékjeink kiengedése) volt.

 

 

 

Honlap készítés