Facebook kapcsolat

Támogatók

LinkBank

Fórum

Nincsenek témák!

Látogató számláló

0
0
0
1
8
4
6
Blog
2017.12.29 22:04

Hogyan érd el, hogy úgy legyen, ahogy Te szeretnéd

Hogyan érd el, hogy úgy legyen, ahogy Te szeretnéd

Biztos vagyok benne, hogy érezted már, hogy hiába beszélsz, nem értik meg miről beszélsz (a gyerekek, a férjed, a szomszéd, vagy bárki is áll veled szemben), hogy az miért fontos és miért kellene úgy legyen, ahogy Te szeretnéd. Minden erőddel azon vagy, hogy megértesd velük, hogy Te mit szeretnél, de minél elszántabb vagy, annál kilátástalanabbnak látod a helyzetet. Már azon gondolkozol, hogy akkor most van itt a veszekedés, fenyítés, fenyegetőzés ideje... Miért is van ez? 

Gondolhatod, hogy azért van ez, mert megint fel akar idegesíteni, soha nem érdekli, amit mondasz, stb... De ennél sokkal egyszerűbb a magyarázat. Hidd el esze ágában sincs feldühíteni, csak egyszerűen az ő fejében más film forog. Vegyünk egy egyszerű példát. Megkéred a gyerekedet, hogy pakolja össze a játékait, amivel már nem játszik. Erre azért kéred meg, mert téged zavar a rendetlenség és tanulja meg, hogy ez így helyes "szerinted". Ezt a "szerinted" szót azért tettem oda, mert vannak olyan emberek és szerintem Te is ismersz olyat, akinek ez nem fontos, más az értékrendje. Ahogy egy gyereknek sem a pakolás a fontos. Egy egyszerű kérés ebben az esetben szinte soha nem eredményez számunkra pozitív választ. Miért? Mert a gyereknek fontosabb a másik játék, amibe éppen belekezdett (mert valljuk be, a gyerekek életében a legfontosabb a játék és ez így van rendjén) vagy éppen most van a mesében a legizgalmasabb rész vagy egyszerűen mert nem szeret pakolni, stb...

Ilyenkor a legkönnyebben úgy érünk célt, ha felvesszük a gyermekünk szemüvegét. Képzeljük magunkat az ő helyébe és gondoljuk át, hogy hogyan is lehetne "rávenni" a pakolásra. Természetesen érdeklődési körtől és kortól függően is lehet más és más technika, amit ilyenkor ki tudunk próbálni, de hidd el, ha elkezded gyakorolni ezt a fajta kommunikációt, egyre könnyebben találsz olyan megoldásokat, ami neked is és neki is kielégítő eredménnyel végződik. Például őszinte érdeklődéssel kérdezd meg tőle, hogy mit szólna, ha játékosan pakolnátok össze. Mi lenne, ha azt játszanátok, hogy becsukod a szemed és ő eltesz egy játékot a helyére, majd neked ki kell találni melyiket is rakta el. Vagy kérdezd meg, hogy játszana-e lakberendezőset?Nálunk például az is nagyon bevált (kislányom 3 éves), hogy egy játékot elpakol, majd csúszik egyet a benti csúszdán, utána megint eltesz egyet és utána elfut előlem én pedig elkapom, stb... nagyon nagyon sok megoldás található és az egyik pont rátok fog illeszkedni :) csak beszéljétek meg. Ő is ki tud találni egy idő után már olyan játékokat, ami hasznotokra lehet, csak engedni kell, hadd bontakozzon ki :)

Ez a pároddal szembeni vitákra is nagyon hasznos, ha mielőtt belemélyedsz a vitába, megállsz és elgondolod, hogy neki nem azért lesz más a véleménye, ha az lesz, mert vitatkozni akar veled, hanem azért, mert valószínűleg neki más az elképzelése arról a helyzetről. Őszinte érdeklődéssel kérdezd meg Tőle, hogy ő hogy is gondolja, beszélgessetek a témáról. Minél többet megtudsz az ő véleményéről és ő minél többet megtud a Te elképzelésedről, annál hatékonyabban fogtok közös nevezőre jutni. 

Ha megértjük azt, hogy minden embernek a saját meggyőződései, szokásai, gondolatai a legfontosabbak és ezt tiszteletben is tartjuk, nagyon nagy minőségi változást vagyunk képesek az életünkben előidézni. Most gondolhatod, hogy de miért én engedjek? Engedjen ő! Egyszerű a válasz, mert Te nem szeretnél veszekedne, Te szeretnéd jobban érezn magad otthon és Te szeretnéd, ha minden úgy lenne, ahogy szerinted is jó. Ez egy egyszerű önző érdek, ha belegondolsz és még hasznos is.

Őszinte barátsággal, Gyalog Hortenzia

 

 

Honlap készítés