Facebook kapcsolat

Támogatók

LinkBank

Fórum

Nincsenek témák!

Látogató számláló

0
0
0
1
8
4
6
Blog
2017.12.14 11:31

Gyermekünk félelmei

Gyermekünk félelmei

Gyermekeink minél kisebbek, annál kevésbé tudják elmondani, hogy mitől félnek, szoronganak. Soha ne becsüljük alá a félelmeiket, inkább segítsünk nekik kifejezni magukat, mutassuk meg nekik, hogy hogyan is működnek valójában a dolgok, mert sokszor a bizonytalan helyzetek generálják a félelemérzetüket.

Vida Ágnes nagyon elismert babapszihológus szakember Magyarországon, a kismamablog.hu szerzője szerint minden időszaknak meg vannak a maga félelmei. 2 éves korig például ha nem lát minket a picúr, azt hiheti, hogy eltűntünk örökre, azért kezd olyan kétségbeesetten sírni. Ezt a feszültséget a doktornő szerint a kukucska nevű játékkal nagyon szépen lehet oldani. A babák a hangos, furcsa zajoktól is félhetnek, sőt akkor is szoronghatnak, ha új helyre megyünk velük. Ismeretlen számukra a hely, ezért nem érzik magukat biztonságban. Az is sűrűn előfordul, hogy egy kellemetlen élményt él át fürdetés közben és attól kezdve nem szeret fürödni, ekkor megpróbálhatjuk például a fürdetőkádat más helyiségbe áttenni. A picurkák az élményt a környezethez kötik, ezért az ilyenfajta környezetváltozás hasznos lehet a félelme oldásában.

A kicsit nagyobb gyerkőcök félhetnek éjszaka a sötétben, a 2-4 éves korosztály éjszakánként útnakindul anya vagy apa mellé. Érdemes mesélni nekik olyan meséket, amiben hasonló félelemmel küzd a főszereplő és alternatív megoldásokkal lehet szolgálni a piciknek. Például Dr. Kádár Annamária: Mesepszichológia kötetében Tündérbogyó egy icike picike tündér segített Lilinek, a főszereplőnek a félelmei leküzdésében. Tündérbogyót csak Lili láthatta, mások szemében láthatatlan volt. 

A nagyobbaknál pedig a félelmeik tárgyát le is lephezhetjük. Pl. megmutathatjuk nekik, hogy mik vetnek árnyat a sötétben, vagy ha a gyerekek a szörnyektől, szellemektől félnek, a ScoobyDoo mese is hasznos lehet, mert ott is mindig a végén kiderül, hogy nincsenek is szörnyek. Kisebbek esetén a Mancs Őrjáratnak is van egy, két ilyen része :) Kislányom is nagyon szereti :)

Ha félelemmel küzd picikénk, akkor legyünk kreatívak. Ha szeret rajzolni, festeni, alkotni, akkor rajzoljuk le a szituációt és közben meséljük el, hogyan zajlik. Szerepjátékkal, sőt bábozással is oldhatjuk a feszültséget. Pl. mielőtt kislányommal fogorvoshoz mentünk volna, többször eljátszottuk, hogy mi történik a fogorvosnál. Először ő volt a beteg és én az orvos, utána fordítva. Ha mi vagyunk a betegek, minden alkalommal úgy viselkedjünk, ami abban a helyzetben elvárt lenne. Nagyon sokat segít a gyerkőcöt felkészíteni az új kihívásra.

Remélem sikerült megint egy kis ösztönzést nyújtanom. A tudatos nevelésre mindenki képes, aki kellő mértékben tud koncentrálni gyermekeire (viselkedésükre, szükségleteikre). Ha pedig valami nehézség adódik, képes belegondolni abba, hogy mi mehet végbe a kicsikéjében és nem rutinból és megszokásból, hanem odafigyeléssel tud reagálni minden helyzetre.

Köszönöm, hogy velem tartottál.

Őszinte barátsággal,

Gyalog Hortenzia

 

 

Honlap készítés