Facebook kapcsolat

Támogatók

LinkBank

Fórum

Nincsenek témák!

Látogató számláló

0
0
0
1
8
4
6
Blog
2017.10.30 13:31

Fogadd el a helyzeted, amiben éppen vagy!

Fogadd el a helyzeted, amiben éppen vagy!

Hogyan kezdjünk bele, ha az életünk valamelyik részét pozitív irányba szeretnénk elmozdítani, legyen az a karrier, család, párkapcsolat, pénzügy, stb... mérjük fel először is a jelenlegi helyzetünket. Ez azért lényeges, mert a sikerhez vezető út egyik nagyon fontos jellemzője, hogy mérhetőnek kell lennie. Akkor tudunk gyorsan fejlődni, ha látjuk folyamatosan a változást. Ehhez viszont szükségünk van arra, hogy teljesen tisztában legyünk a kiinduló állapotunkkal, amihez viszonyíthatunk a későbbiekben.

És miből tevődik össze az a helyzet, amiben éppen vagyunk? Legfőképpen belőlünk és érzéseinkből. Minimum 80%-ban Tőlünk függ az, hogy hogyan érezzük magunkat és hogyan élünk! Kis mértékben számíthat a környezetünktől is, de ez maximum 20%. Életünk bármelyik terén is szeretnénk változtatni, először Önmagunkat kell rendbe tennünk. Hogy Önmagunkkal mennyire vagyunk rendezett viszonyban, azt a legkönnyebben a következőképpen tudjuk megnézni. Reggel, mikor felkelünk, menjünk oda egyből a tükörhöz, és nézzünk mélyen a szemünkbe. Figyeljük meg, milyen gondolatok jutnak az eszünkbe. Ha sok negatív gondolatunk van (pl.: "Jézusom, hogy nézek ki?"; "Már tudom, miért nem szoktam tükörbe nézni!", "Ezek a táskák a szemem alatt! ÁÁÁ!"; "Mit akarok én? Ez hülyeség!", stb...), akkor sok dolgunk van! Ha meg sem akarjuk tenni, mert félünk, hogy nem sikerül belenézni a saját szemünkbe, hát gyűjtsd össze a bátorságod, mert nagyon sok munka áll előtted :) De vigasztaljon az a tény, hogy lépésenként a legmagasabb dombra is felérünk egyszer! Csak kérdés, hogy fel akarunk-e jutni és ha igen, mit teszünk meg érte, hogy sikerüljön? Ha pár pozitív(abb) is akad (pl.: "Nem is olyan rossz!"; "Milyen szép a szemem színe!"; "Tök jól érzem magam!"; "Szép napunk lesz!", stb...), akkor Te már elindultál az úton, lehet ösztönből, lehet korábban már tudatosan próbálkoztál vele, csak előfordulhat, hogy nem volt elég kitartásod, vagy nem tartottad annyira fontosan...Hogy még pontosabb legyen a kiinduló állapotod képe, hangosan mondd a saját szemedbe nézve, "Szeretem magam!" és ismét figyeld az érzelmi reakciódat! Amennyiben meg sem tudod tenni, kérlek a saját érdekedben erőltesd meg!!! És ezt mindenkinek ajánlom, hogy minden reggel ezzel kezdjétek a napot! Sőt, ha napközben mosdóban jártok, akkor is megtehetitek! Egyre könnyebb lesz, csak idő kérdése...most egy kicsit előre mentem és már a megvalósításba vezettelek kicsit Titeket, de térjünk vissza a felmérés részéhez.

A második fontos lépés, hogy megvizsgáljuk, milyen gondolataink vannak az adott területtel kapcsolatban (legyen az bármi, család, párkapcsolat, a tested, karrier, bármi...). Ha például fogyni szeretnél, állj rá a mérlegre, jegyezd meg mit mutat és figyeld a benned kiváltott érzelmeket is...A fogyásnál a súlyod, vagy a derékméreted elég jól mérhető lesz, de egy párkapcsolatnál gondolhatod, hogy nehezebb mérhető dolgot találni...mérd ott azt, hogy mennyit nevettek együtt, mennyi időt töltötök meghitten kettesben, mennyi bókkal látjátok el egymást naponta, stb...ha ezek közül mindre nulla a válasz, kezdd el minél előbb megszeretni saját magad, mert belőled indul minden változás!!! A párkapcsolatod is az önbecsüléseddel együtt javulni fog abban az esetben, ha szereted a párodat...mert "Csak annyira tudsz szeretni másokat, amennyire magadat szereted!" (Brene Brown) Nagyon fontos megérteni, hogy minden jónak az alapja az, hogy SZERESD SAJÁT MAGAD!

Engedjetek meg nekem itt egy kis kitérőt, hogy érthetőbbé váljon, miért kérem, hogy az érzelmeiteket figyeljétek meg. Az emberi elme két részből áll: van a tudatos én és a tudatalatti. A tudatos én racionális, tárgyilagos, nincsenek érzelmei, viszont döntésképes. A tudatalattid rengeteg adatot tárol, amikkel életed során megismerkedtél és meghatározó volt az életedben, mindent! És mindegyikhez eltárolja az érzést is, amit a megismerése során éreztél! Pl.: ha gyerekkorodban csúnyán megharapott egy kutya, akkor nagy valószínűséggel a mai napig félsz a kutyáktól vagy ha szüleid óvtak mindig attól, hogy felmássz valahova, mert le fogsz esni, és átérezted az ő félelmüket, akkor nagyon valószínű, hogy nem szívesen mész fel most sem pl. egy kilátóba, stb... A tudatalattid viszont nem képes döntéseket hozni. Akkor hogyan is döntünk?

A tudatunkkal tényszerűen érzékelünk egy helyzetet - pl. látunk egy ruhát egy kirakatban -, a tudatalattink üzen a tudatunknak, hogy mit érzünk a helyzettel kapcsolatban - ez a ruha gyönyörű, kell nekem -, a tudat dönt - bemegyünk a boltba. Ha a példánknál maradunk, meglátjuk a ruha árát, a tudat leküldi a tudatalattiba az összeget, mivel soha nem vettünk magunknak még drága ruhát (ez viszont nagyon drága) és a ruha árának látványára a tudatalattink bűntudattal válaszol - ezt nem érdemlem meg, vagy nem engedhetem meg magamnak, a tudat dönt: nem vesszük meg! Sokszor még akkor sem vesszük meg, ha már van rá pénzünk és megérdemelnénk! De ha mégis megvesszük, mert már hiszünk magunkban valamennyire, akkor is valószínűleg mardosni fog minket a bűntudat! Remélem valamennyire érthető ez a rész, mert ezt nagyon fontos, hogy tudjuk! Viszont van egy jó hírem! A tudatalattink átprogramozható!!! Ugyan azokhoz a tényekhez más érzelmeket is kapcsolhatunk! Ezt a Helyettesítés törvénye mondja ki! Ha meg akarunk szabadulni egy negatív gondolattól, mivel az agy nem légüres tér, soha nem maradhat üresen, ki kell ütnünk azt egy pozitív gondolattal. Ne arra gondoljunk, hogy mit nem akarunk és mitől félünk, hanem mindig arra, hogy mire vágyunk!

Köszönöm, hogy megtisztelsz cikkeim olvasásával! Remélem hasznosnak tartottad ezt a cikket, és a korábbiakat is. Ha igen és szeretnéd még olvasni a későbbiekben is az írásaimat, a jobb oldali sávban található egy Kövess e-mailben is! című rész, ott feliratkozhatsz a blogomra.

Köszönettel, Hortenzia

 

 

Honlap készítés