Facebook kapcsolat

Támogatók

LinkBank

Fórum

Nincsenek témák!

Látogató számláló

0
0
0
1
8
4
6
Blog
2018.01.17 09:57

A megbocsátás ereje

A megbocsátás ereje

Sok sérelem ér minket az életünk során, vannak nagyon fájóak és vannak kevésbé fájóak is. A nagyon fájó sérelmeket nehezen tudjuk feldolgozni, de sokszor egyáltalán nem. Gyűjtögetjük őket és ráérősebb időnkben elővesszük és mérgelődünk rajta. Ez tényleg jó nekünk?

természet kaktusz éles növény struktúra sivatag virág tüske természetes növénytan nedvdús kert kaktuszok növényvilág bezár virágos növény növényi szár szárazföldi növény tövis tüskék és tüskék sündisznó kaktuszKépzeld csak el, hogy minden egyes ilyen sérelmed egy tüske, és ha mindegyiket életben tartod magadban, megszúrnak ahányszor csak előveszed őket és minél több ideig tartod az elmédben, mérgelődsz rajta, egyre mélyebbre fúródnak. A kaktusz tüskéi is, ha belenyúlsz a kaktuszba, belefúródnak a bőrödbe és a végén gyulladást is okoznak. Ugyanezt teszik a lelkeddel a sérelmeid tüskéi. Minél többet gyűjtesz magadba és engeded, hogy beléd marjanak, egy idő után lelki problémákat fognak okozni, elkerülhetetlenül. Ez viszont már gyermekeidre is ki fog hatni, mert egyre kevesebbet tudsz majd velük nevetgélni, egyre kevesebbet tudsz majd figyelni rájuk, mert a sérelmeid átveszik az uralmat a gondolkodásod felett. Ezt nem engedheted meg magadnak! Ha nem szereted magad eléggé ahhoz, hogy miattad hagyj fel vele, akkor gondolj a szeretteidre és miattuk tedd meg az első lépést! Hidd el, ez csak rajtad múlik, aki okozta a sérelmedet ehhez már semmi köze.

Sokszor a külvilágtól várjuk a megoldást. Sérelmeink esetében is azt várjuk, hogy aki megsétett minket, jöjjön és kérjen bocsánatot vagy legalább ismerje el, amit tett. De ezt nem közöljük vele a legtöbb esetben, mert "ha nem tudja magától...", ha meg közöljük vele, akkor feldúltságunk miatt olyan hangnemet ütünk meg, amire ő nagy valószínűséggel azzonnal támadással reagál. Hidd el, a legtöbb esetben nem is akart megsérteni Téged, és eszében sem volt, hogy azzal megbánt, amit mond. Ha megnézed az egyik ilyen sérelmedet, akkor rájöhetsz arra, hogy nem azért sértődtél meg, amit az illető mondott, hanem azért, mert ezt korábban mások is mondták vagy Neked vagy szüleidnek és hasonlóan reagáltak rá ők is és Te is. Minden sérelmed visszavezethető egy olyan területre magadban, amivel nem vagy megelégedve (és valószínű a hozzád közelállók sem voltak korábban) és mivel úgy érzed arra irányul, így jogosnak érzed a sértettséget. De lehet, hogy aki mondta, annak ezzel kapcsolatban semmi hasonló korábbi tapasztalata nem volt, így már van alapja, hogy miért nem gondolja, hogy megsértett. 

Amennyiben direkt mond bántót, akkor viszont azon gondolkozz el, hogy miért tehette ezt? A legtöbb esetben azért, mert nem tud más módot arra, hogy az adott helyzetet lereagálja. Nagy valószínűséggel ő is ezt kapta hasonló helyzetekben, ezért neki az a természetes, hogy ilyenkor bántólag lépjen fel. Vagy egyszerűen csak saját magában akar igazolni valamit, hogy ő jobbnak tűnjön vagy jobban érezze magát és ez is egy tanult szokás az ő részéről. Hidd el, nagyon ritka, mikor nem akaratlanul vagy önös érdekből sértenek meg. Neked is a Te érzéseid a leg fontosabbak és minden áron meg akarod védeni, amid van, ő is ezt próbálta tenni valószínűleg abban az esetben, csak rossz eszközkészlete van hozzá. Bocsáss meg neki és engedd el!

A megbocsátás is önös érdek. Ha végig tudod gondolni logikusan a sérelmeidet és meg tudod látni, hogy a másik miért is mondta, amit mondott, könyebben tudsz megbocsátani neki. Az elengedés is egy fontos része a megbocsátásnak, ezzel biztosíthatod lelki békéd tartósságát. Minél több sérelmet gyűjtöttél össze az évek során, annál előbb kezdd el megbocsátani őket, szépen sorban. Hidd el, egyre jobban fogod érezni magad. Segíthet egy levél megírása is az illetőnek, amiben leírod, hogy mi mindenért bocsátasz meg neki, szép életet és boldogságot kívánva és juttasd el hozzá. Minél kevesebb sérelmet tartasz meg, annál boldogabb leszel és ezt szeretteid is díjazni fogják, hidd el!

Amennyiben hasznosnak véled cikkemet és érdemesnek tartod a terjesztésre, kérlek oszd meg barátaiddal a facebookon!

Honlap készítés