Facebook kapcsolat

Támogatók

LinkBank

Fórum

Nincsenek témák!

Látogató számláló

0
0
0
1
8
4
6
Blog
2018.04.03 17:49

5 módszer a hisztikezelésre

5 módszer a hiszti kezelésére

Ki érezte már úgy, hogy olyan, mintha otthon a gyerek lenne a főnök? Magyaráz, dirigál! Olyan cuki!!! A kisfőnök.

a kisfőnök

Aztán ha valami nem kerek, nem úgy történik, ahogy ő akaraja, jön a hiszti. Na akkor már nem is tűnik cukinak. De hogy lehet ezt kezelni? Sok szülő keresi azt a megoldást, amiben ő nem tűnik szigorúnak, de mégis használ... Itt van öt módszer, amivel elérhetjük, hogy kedves és szeretni való anyukák maradhassunk és mégse az legyen, amit a hisztis gyerkőc akar.

A hisztik esetében az a legfontosabb, hogy olyan módszert mutassunk minden esetben a gyermekünknek, amit az idő folyamán magáévá tesz és a segítségükkel a későbbiekben ő is kezelni tudja az indulatait. Ha jól kezeled ezeket a hisztiket, azt onnan tudhatod, hogy idővel egyre rövidebbek és egyre ritkább hisztiket produkál majd a trónra törő kis gézengúz. De fontos, hogy NE az legyen a stratégia, hogy inkább engeded, amit a gyerek akar, csak legyen már vége a hisztinek...ekkor lesz igazán ő a BOSS a bőrfotelban! :D

 

Lássuk az 5 hiszti kezelő módszert:

 

 

1. Kerüljük el a hisztit, ha lehet

 

Két éves kor előtt a hisztik nagy része ok nélkülinek tűnhetnek. A legtöbbször az éhség, fáradság, feszültség okozhatja. Ezekben az esetekben a legjobban úgy tudjuk elkerülni, ha figyelünk a gyermek megszokott ritmusára. Akkor egyen, aludjon, amikor szokott, idegen helyen ne menjünk távol tőle, stb... De azért valljuk be, két éves kor előtt is, de utána már bizony a legtöbb esetben, ha ismerjük gyermekünket, előre tudjuk, hogy mikor lesz hiszti... ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk kezelni, ha apró feladatokkal bízzuk meg a csöppséget. Kislányomnál párszor már bejött, ő mindenáron mesét akar nézni, én pedig megkértem segítsen a vacsi elkészítésénél és tegye ki a szalvétákat az asztalra. Boldogan jött! Hasonló kis feladatokkal éreztethetjük, hogy fontos munkát végeznek és ettől nagyobbnak érzik magukat és el is felejtik, mi miatt akartak hisztizni. Vagy ha tudjuk min szokott hisztizni, pl. nem akar fürödni menni, stb... akkor pedig van egy nagyon jó trükk. Tegyük olyanná a helyzetet, hogy érezze benne a szabad választás jogát. Fürcsinél például Annámat meg szoktam kérdezni, hogy Andriskával együtt szeretne fürödni, vagy utána zuhanyozni? És választhat. Így nincs opció, hogy mikor megy, hanem csak az az opció, hogy mi módon szeretne fürcsizni. Mikor aludni megyünk, akkor eldöntheti, hogy melyik mesét szeretné, hogy elolvassam és melyik állatkákkal szeretne aludni, stb... nagyon hasznos kis technika ez :)

 

Hisztit megelőzhetünk úgy is, ha mindig megbeszéljük gyermekünkkel, mi fog történni. Pl. ha megyünk boltba, Annával megbeszéljük, hogy csak egy dolgot vehet magának és egyet Andrisnak is veszünk, de nincs több. A bevásárló kocsiból csak akkor szállhat ki, ha nem szalad el mellőlem, stb...általában ha ki van pihenve és nem éhes, tartja magát a megállapodásokhoz. Jutalmul segíthet felpakolni a pénztárnál, odaadja a kártyát a néninek, stb... 

 

2. Tereljük el a figyelmét

 

Amikor látjuk, hogy a hiszti már elkezdődött, gyorsan valami kreatív megoldással el lehet terelni a kis lurkó figyelmét. Andriskánál szokott ez beválni, mikor apa után akar mindenáron menni, de kinn hideg van, nincs felöltözve, stb. Ekkor felveszem, beviszem a nappaliba és odaadom neki az egyik kedvenc játékát és játszok vele pár percet. Vagy ha nem akar bejönni az udvarról, akkor beviszem kézben, persze jön a hiszti és elkezdem a levegőbe dobálni mosolyogva (hoppá, zsuppsz) általában a második után már nevet...Minden hisztinél fontos, hogy anyuka ne kezdjen el szintén hisztizni :) na ez a rész nekem a legnehezebb, de egyre jobb vagyok...itt magamon is használom a tereljük el a hisztiről a figyelmet technikát (mindig úgy állok hozzá, hogy megoldandó feladat előtt állok, koncentráljunk a megoldásra és ne arra, hogy hisztizik - próbálom a negatív érzelmeimet ezzel kizárni)

 

3. Tanítsuk meg, hogyan tudja a feszültségét levezetni 

 

Ha olyannyira belelovallta magát a hisztibe, hogy már minket is rúg, harap, akkor tapasztaljuk ki, melyik feszültség levezető technika a leghasznosabb számára és azzal hozakodjunk elő. Párnapüfölés, tiszta erőből futás, ugrálás, toporzékolás, ha tanyán élünk a kiabálás (üvöltés) is egy nagyon jó feszültséglevezető, de városban nem biztos, hogy értékelnék a szomszádok :) és hagyjuk hadd dolgozza ki magából a feszültséget. Ezután már beszélhetünk vele arról, hogy mi is váltotta ki nála ezt a hisztit, hogy ha érzi, hogy gyűlik benne a feszültség, akkor hogyan tud neki gátat szabni, stb...

 

4. Nyugtassuk meg és öleljük át

 

Ez is nagyon hasznos tud lenni. Vegyük az ölünkbe és meséljük el neki, hogy miért nem jó, amit szeretne és akár mennyire is szeretnénk, hogy ő boldog legyen, ezt akkor sem engedhetjük meg neki. Nyugodjon meg és nincs semmi baj. Ez természetes, hogy így érzi magát és ha akar, ezen ő is tud változtatni. Szívvel lélekkel öleljük át, hogy érezze, biztonságban van. Ha nem rúg kapálózik, gyorsan meg fog nyugodni. Megtaníthatjuk neki, hogy ha nem vagyunk esetleg a közelben, ilyenkor szorítsa magához a kis maciját és bújjon oda hozzá, akkor is könnyebben meg tud majd nyugodni.

 

5. Hagyjuk egy kicsit tombolni

 

Ez idősebb gyerekeknél szokott jobban beválni inkább. Ha semmi nem használ, lehet gyermekünknek jobb is, ha hagyjuk egy kicsit, hadd hisztizzen egymaga. Ilyenkor is el kell mondani neki, hogy nagyon szereted és hiába hisztizik, nem lehet az, amit szeretne, de ha szeretné normális körülmények között megbeszélni, akkor Te itt leszel, de így nem juttok egyről a kettőre. Utána ott kell hagyni picit...jönni fog egy idő után bocsánatot kérni, hidd el. De itt erősnek kell lenned, mert ha Te adod fel előbb, máskor hosszabb hisztikre is számíthatsz, mert tudja, hogy a végén eléri, amit akar! Annámmal talán egyszer fordult elő, hogy mondtam neki, hogy most már nem tudok mit kezdeni a hisztijéval, nagyon szeretem és örülnék, ha meg tudnánk beszélni, de ahhoz le kell nyugodnia. Szóljon, ha már minden rendben és jövök... édes volt, mert pár perc után elkezdett játszani valamivel és már a hisztije sem érdekelte, meg az sem, hogy megbeszéljük :)

 

 

 

Ha kitartó vagy és próbálkozol és SOHA NEM ADOD FEL! Hidd el egyszer eléred, hogy a kis drágád pompázzon, vidám legyen és minden érzésével tudjon mit kezdeni! 

 

 

Honlap készítés